divendres, 13 d’abril del 2012

Transparència en temps de retallades (2)

En un post de finals de gener ja parlava de la manca de transparència que hi ha en la gestió de la nostra sanitat, no tornaré al detall del que hi deia, simplement recordar el terrabastall que va generar la noticia dels 100000 euros de la CASS engolits en l'afer Spanair... i el mes sorprenent de tot, l'oblit de tot plegat pocs mesos després. 
Aquesta capacitat que tenim de passar pagina es l'aliada perfecta dels qui, sense escrúpols, van fent camí, amb una esquena ben ampla, aliens a les critiques legitimes dels administrats...
Cal reconèixer però que de vegades dedicar-se a la política o la gestió publica pot ser força ingrat i et pot posar com a diana d'atacs de vegades no tan legítims, a voltes fins i tot malèvols i emparats en l'anonimat.
En aquest supòsit la transparència seria un cop mes l'arma absoluta, la defensa del gestor públic contra la critica interessada, i ara agafaré l'exemple d'una noticia apareguda recentment en un rotatiu i que potser a passat desapercebuda per molta gent.

El Diari d'Andorra ens parlava en efecte de l'èxit d'una iniciativa sorgida de la nostra sanitat publica.
Llegir l'article i sobretot els comentaris (anònims) ens fan adonar que un cop mes que la manca de transparència perjudica a tothom, d'una banda al qui des del servei públic desenvolupa la seva feina i de l'altra l'usuari, el ciutadà, que amb legitimitat demana que les administracions tinguin una gestió exemplar. 
El cert es que la manca de dades dona peu a dubtes, una simple cerca al BOPA o una consulta a una base de dades publica hauria de donar respostes als dubtes que qualsevol ciutadà es pugui fer sobre la gestió dels organismes públics.
Un projecte desenvolupat en un hospital públic (seguint amb l'exemple de la noticia citada), amb la participació d'assalariats públics en el desenvolupament de les seves tasques professionals, hauria de ser un exemple de transparència, el seu cost de desenvolupament, els participants  haurien de poder ser identificats, les condicions d'aplicació, de comercialització haurien de ser visibles.
Ens hauríem de poder felicitar que sorgeixin iniciatives pioneres sense que hi haguessin ombres, iniciatives que representin una millora en l'atenció sanitària, i perquè no, un retorn econòmic que vingui alleujar la difícil situació financera del nostre sistema de salut.

La veritat, però, es que la manca de transparència fa que sorgeixin tot tipus de sospites al voltant de massa temes sensibles, en un moment en es que demanen esforços i renuncies importants a sectors de població en situació critica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada