dimarts, 31 de gener del 2012

Qui gestiona els nostres calers?

Un cop mes el tema sanitari torna a fer parlar. Ara es el trist final, un mes, d'una inversió de la CASS. El complex (fosc?) mecanisme pel que es regeix la gestió dels fons de la CASS ha sortit a la llum, el destí ha volgut que la fallida de Spanair  esquitxés el pilar de la nostra seguretat social, que hi hauria deixat uns 100.000 €. No es el primer cop que es parla de la gestió dels fons de la CASS, d'altres episodis desafortunats ens haurien d'haver curat d'espants, però no, costa d'acostumar-se a veure com uns diners que suposadament haurien de servir en un futur per pagar la nostra salut, o les nostres pensions s'esvaeixen sense que hi puguem fer res.



Es la mateixa sensació que quan veus minvar un pla de pensions, un pla per garantir els estudis dels teus fills, o simplement uns diners que amb esforç i constància havies posat de costat pels imprevistos futurs. Ens aquests casos però pots acceptar que potser has pecat d'innocent en creure't les explicacions del teu gestor bancari, o potser havies sigut massa avariciós en agafar l'opció mes arriscada amb coneixement de causa. En tot cas sempre et queda el poder queixar-te o simplement canviar de banc...
En el fons però sempre et queda aquella sensació de que sempre guanyen els mateixos, de que alguns mai hi perden (vegeu sinó tots aquells bancs rescatats, amb directius ben pagats, com agraint-los la bona gestió feta amb els diners d'altres...)

En el cas de la nostra estimada CASS però, no podem acceptar-ho com si es tractés del mateix, no es tracta d'una simple companyia d'assegurances que ens garanteix un risc, es tracta d'una entitat que ens pertany a tots, que gestiona els diners que, de manera obligatòria, cadascú de nosaltres deixem de gestionar individualment. Aquesta entitat es el garant de que el nostre dret a la salut i a una vida digna tingui un finançament.

Es per això mateix que la CASS disposa d'uns òrgans de control on tots hi estem representats, ja sigui mitjançant els representants elegits pels usuaris o els designats per un govern que es suposa mogut per l'interes general. A la direcció de la CASS li hem de suposar que entén perfectament el rol de l'organisme i que, amb la màxima professionalitat, consulta i informa l'òrgan de control, i gestiona amb el màxim rigor els fons de que disposa.
Sincerament, no tinc ni la mes mínima idea de la bondat o no d'haver invertit uns diners en un fons i que per les caramboles del mon de les finances s'han acabat evaporant en l'afer Spanair. Ara es molt fàcil posar el crit el cel i fer-ne escarafalls, malauradament això no ens els tornarà.
On hem de ser implacables es en exigir que els mecanismes de control siguin reals i s'exerceixen.
Serveixen d'alguna cosa el representants al consell d'administració, es a dir:
- disposen de la informació necessària per exercir la seva tasca de control?
- si no, l'exigeixen? 
- quan la tenen l'entenen?
- hi ha un retorn d'informació cap als seus representats?
- es consulta als representats per conèixer-ne els neguits?


NOTICIES RELACIONADES:
- Serveis informatius RTVA: Govern i oposició opinen sobre les inversions de la CASS vinculades a Spanair
La fallida de Spanair afecta la CASS en 100.000 euros
La CASS perd uns 100.000 euros per la fallida d’Spanair
- La CASS perdrà 100.000 euros amb la fallida de la companyia Spanair 
La fallida de l’aerolínia Spanair afecta la Seguretat Social en 100.000 euros
El cap de Govern destaca la “transparència” de la CASS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada