dijous, 3 de gener del 2013

Bon vent 2012!


El canvi d'any m'agafa girat. Tant patir de si s'acabava un cicle, que si l'apocalipsi amenaçava amb acabar amb la nostra espècie, que si la fi del món ens agafava a tots sense confessar... doncs que voleu que us digui, tant de bo fos cert! Tant de bo es posés fí a un model que permetés que la SIDA, malaltia per la que tenim mesures de prevenció eficaces, segueixi cobrant-se nous infectats per milers, i provocant la mort malgrat existir tractaments eficaços. Un món on conviuen regions amb excedents alimentaris i països on milers d'adults i infants pateixen fam. Societats que segueixen ignorant els més bàsics dels drets i on la paraula democràcia ja no té sentit. Països formalment democràtics són governats des de l'ombra per oligopolis econòmics que compten amb la connivència de les èlits polítiques i la complaença d'órgans judicials poc independents.
Què dir quan ens assabentem que malgrat l'important daltabaix econòmic que estem vivint, els molt rics són cada cop més rics?
Certament, es produeixen progressos. Per exemple en la lluita contra la SIDA hi trobem motius de satisfacció: l'informe anual d'ONUSIDA ens diu que en 14 països les morts relacionades amb la pandèmia van caure un 50% entre els 2005 i el 2011.
En la lluita contra els totalitarismes també podríem trobar motius d'esperança, les primaveres àrabs han tombat dictadors i han fet perdre la por, però el risc de caure en mans de règims teocràtics és fort. Però què podem esperar dels estats quan els individus som capaços del pitjor.
Sovint lo facil és culpar d'alguns fets, altres mentalitats, altres contextos culturals i religiosos, però el cert, és que el “nostre” món és ben present en els tres sectors de negoci amb una major rentabilitat: la venda d'armes, el tràfic de drogues i el tràfic de persones... tant de bo els maïes l'encertin i estiguem encetant un nou cicle, mentrestant: bon vent 2012!    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada