dimecres, 13 de gener del 2010

Per una llei anti tabac a Andorra (II)

El tabac és la segona causa de mort al món. Actualment és responsable de la mort d'un adult de cada 10. Si no es fa res, causarà la mort la mort de 10 milions de persones fins l’any el 2020 i la meitat dels que fumen avui en dia, aproximadament 650 milions de persones, moriran per la seva culpa.
L'experiència demostra que hi ha moltes mesures eficaces de control del tabac que es poden aplicar en diferents situacions i tenir un efecte significatiu sobre el consum de tabac. L'estratègia per lluitar contra el tabac, desenvolupada en la Convenció Marc de l'OMS per al Control del Tabac, té diferents vessants:

- protegir a la població contra el fum del tabac (prohibició de fumar en espais públics i llocs de treball)
- oferir ajuda als qui volem abandonar el tabaquisme
- informar sobre els perills del tabac
- regular la publicitat i altres formes de promoció del tabac
- augmentar la fiscalitat sobre el tabac  

Ara que s’ha iniciat al nostre país una campanya per tal que el consell legisli sobre el tema sentirem tota mena d’arguments en contra de que es faci una llei anti-tabac, molts apel·lant a la llibertat individual.

En els 5 punts enumerats mes amunt, que son els que hauria de contemplar qualsevol iniciativa antitabac,  no veig cap atac a la llibertat de ningú.
Es mes, el que es fa es
-          garantir el dret a la salut,
-          ajudar a qui pateix una addicció a alliberar s’en,
-          garantir el dret a tenir una informació veraç sobre les conseqüències del fumar,
-          garantir el dret a no esser condicionat per una publicitat enganyosa (especialment eficaç sobre els menors com bé saben les industries tabaqueres...)
-          amb taxes finalistes finançar les mesures anteriors i pal·liar (parcialment) les despeses generades per l’habit de fumar

No oblidem que la llibertat d’un mateix s’acaba on comença la dels altres!

1 comentari:

  1. No diría que no a la llei anti-tabac si no fos perquè soc fumador i m'és igual de que parlin de llibertat de uns o d'altres o de salut o del que sigui pero jo crec que ja hi ha massa problemes com per que estigui preocupant-me de si puc fumar o no. Per una de les coses que tenim per desconectar.
    Si les lleis contra la jardineria de plantes milenaries (segur que m'entendreu) no fos tan dura al país, deixaria encantat el tabac. No el voldria ni veure.

    ResponElimina